czwartek, 22 lipca 2010

Podstawowe pojęcia

Każdy, kto w naszym kraju zaczyna swoją przygodę z dekorowaniem tortów w stylu angielskim może napotkać pewne trudności związane z rozpoznaniem materiałów do tego służących.
Ponieważ jest to "styl angielski" większość nazw jest w języku Szekspira, dlatego poniżej postaram się wyjaśnić co jest czym i do czego może służyć :o)

FONDANT, SUGARPASTE – to występujące wymiennie nazwy cukrowej masy plastycznej w Polsce zwanej lukrem plastycznym, w którą "ubrane" są ciasta, torty jak i podkładki pod torty. Z lukru można wykonywać również dekoracje na torty, ale w niektórych przypadkach lepiej użyć specjalnych mas plastycznych jak poniżej :o)

MODELLING PASTE, GUMPASTE – to również lukier (fondant), ale wzbogacony stabilizatorem, który powoduje, że lukier jest bardziej plastyczny i dzięki temu mniej podatny na uszkodzenia. Świetnie nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju figurek 3D, ponieważ stabilizator powoduje szybsze utwardzanie lukru.

Stabilizatory to: 
Guma tragakantowa - jest to produkt naturalny uzyskany z żywicy krzewów z rodzaju traganek,  posiada beżowy kolor i dość specyficzny zapach. Z racji swojego naturalnego pochodzenia jest on dość drogim produktem. Po dodaniu do lukru przed przystąpieniem do modelowania należy odczekać 12 godzin.
CMC (carboxy methyl cellulose) -  jest to syntetyczny zamiennik gumy tragakantowej. Występuje jako bezwonny proszek o białej barwie. Po dodaniu do lukru zmienia jego plastyczność, dzięki czemu lukier można bardzo cienko rozwałkować jak również  nadaje się do modelowania figurek 3D.  Moim zdaniem niezbędny element wyposażenia.
Guma arabska - posiada takie same cechy jak stabilizatory, ale głównie stosowana jest jako składnik kleju spożywczego. 

MEXICAN PASTE - jest to lukier, w którego składzie  znajduje się tragakant. Świetnie nadaje się do tworzenia ludzi i innych figurek - dość drogi.

FLOWER PASTE – czyli specjalny lukier do tworzenia kwiatów. Swoją formą sprawia, że może być wałkowany bardzo cienko bez ryzyka uszkodzenia. Praca z tym lukrem wymaga trochę większej wprawy, gdyż bardzo szybko twardnieje - również dość drogi.

WSZYSTKIE LUKRY NALEŻY PRZECHOWYWAĆ W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYCH OPAKOWANIACH!!

SUGAR GLUE - klej spożywczy. Jest po prostu niezbędny :o)
Dostępny w gotowej płynnej formie, lub można go przyrządzić samemu z gumy arabskiej zmieszanej z wodą (jedna część proszku na 3 części wody). 

ROYAL ICING – to powszechnie znany nam lukier do dekorowania pierniczków, ciasteczek jak i tortów. Przygotowany w różnych proporcjach może służyć do różnych celów. Koronki i ażurki wykonanie icingiem na torcie dodadzą mu specyficznego charakteru. Ponieważ zamierzam bliżej zgłębić tę metodę dekorowania, więcej o tym opiszę przy innej okazji :o)

PIPING GEL – jest to żel, którego używa się w celu uzyskania efektu wody (np.  tort strażacki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz