poniedziałek, 13 września 2010


Zrobiłam z nim już wiele tortów :o)
Można robić go z białej, gorzkiej i mlecznej czekolady, w zależności od gustu :o)

Składniki:
200 g czekolady, drobno posiekanej
120 ml mleka
110 ml śmietany kremówki
50 g miękkiego masła

Podgrzać mleko i śmietanę prawie do wrzenia. Wsypać czekoladę i dodać masło. Całość wymieszać na gładką masę i ostudzoną wstawić do lodówki do stężenia.

Praktyczna rada
Biała czekolada tężeje dłużej niż ciemna, dlatego chcąc użyć jej do tortu, lepiej zrobić krem dzień wcześniej i przechować w lodówce. Zbyt rzadki krem może wypłynąć i spowoduje przesuwanie się blatów tort.

1 komentarz:

  1. Piekne torty i elegancko wygladzony fondant :P zadko sie spotyka :P pozdrawiam mysle ze cos mnie tu zzainspiruje do kstworzenia kolejnego tortu :P pozdrawiam artystke :)

    OdpowiedzUsuń