Zrobiłam z nim już wiele tortów :o)
Można robić go z białej, gorzkiej i mlecznej czekolady, w zależności od gustu :o)
Składniki:
200 g czekolady, drobno posiekanej
120 ml mleka
110 ml śmietany kremówki
50 g miękkiego masła
Podgrzać mleko i śmietanę prawie do wrzenia. Wsypać czekoladę i dodać masło. Całość wymieszać na gładką masę i ostudzoną wstawić do lodówki do stężenia.
Praktyczna rada
Biała czekolada tężeje dłużej niż ciemna, dlatego chcąc użyć jej do tortu, lepiej zrobić krem dzień wcześniej i przechować w lodówce. Zbyt rzadki krem może wypłynąć i spowoduje przesuwanie się blatów tort.
Piekne torty i elegancko wygladzony fondant :P zadko sie spotyka :P pozdrawiam mysle ze cos mnie tu zzainspiruje do kstworzenia kolejnego tortu :P pozdrawiam artystke :)
OdpowiedzUsuń